B – Bilkörkort

Den stora dagen är här - Ta körkort!

Vi rekommenderar alltid att övningsköra privat hemma i samband med körlektioner hos oss. Börja med en första körlektion och planera en plan för hur vi vill nå målet > Körkort!

Körkortstillstånd och syntest

Det första som behövs för att kunna övningsköra och kunna ta körkort är ett körkortstillstånd och ett syntest. För att kunna göra ett syntest måste du ha en giltlig legitimation. Körkortstillstånd ansöker du till Transportstyrelsen och syntest gör du hos oss på trafikskolan eller hos valfri optiker.

Handledarkurs

För att sedan kunna övningsköra privat behöver elev och handledare gå en så kallad Introduktionskurs eller även kallad handledarkurs. Det är en tre timmars utbildning i hur ni på bästa och säkrast sätt når målet att ta körkort. Elev och handledare behöver inte gå vid samma tillfälle eller på samma ställe men båda behöver genomföra utbildningen. Sedan kan handledaren ansöka om att bli handledare för eleven på Transportstyrelsens hemsida.

B

Nu är ni redo att ge er ut i trafiken! Då kan eleven boka en första körlektion och ta med sin handledare så ni båda vet vad vi övar på och vad som krävs för att nå målet. För att nå målet ska eleven bli godkänd på 15 moment som går igenom alla de saker som kan komma på provet och som behövs för att kunna köra bil på egen hand.

Teori

Förutom att kunna köra bil behöver du teorikunskaper. Dessa får du genom att läsa körkortsböcker samt göra övningar och sluttester i appen Körkortsboken. I appen Körkortsboken kräver vi att du gjort minst 75% av grundteorin och minst två st godkända sluttest innan kunskapsprovet. Behöver du hjälp med teorin erbjuder vi enskild teoriutbildning med lärare.

Risk 1 och Risk 2

Det är också två obligatoriska moment i B-behörigheten nämligen Risk 1 och Risk 2 (Gamla halkbanan). Risk 1 är en tre timmars utbildning där du får förståelse för människans påverkan i trafiken. Vad påverkar oss positivt/negativt som leder till bra och dåliga saker i vårt trafikbeteende. Risk 2 är en upplevelsedag där fokuset ligger på olika underlag och hur vi skyddar oss bäst när olyckan är framme.

Kunskapsprovet

Kunskapsprovet består sedan av 70 frågor där du kan få 65 rätt och måste uppnå 52 rätt för att bli godkänd. Provet genomförs på en dator likt de upplägg som är på körkortsboken.

Körprovet

Körprovet sker med en inspektör från Trafikverket som kontrollerar att du kan manövrera bilen och klarar dig på egen hand i trafiken. Du får även utföra en säkerhetskontroll som en del av körprovet.

bilarna

Intressant?

Låt oss kontakta dig!
Kommentera gärna med telefonnummer!